Nové Audi A5 Sportback je krajšie a ľahšie

Vydané:

Nové Audi A5 Sportback je krajšie a ľahšie

Nové Audi A5 Sportback - takzvané päťdverové kupé sa spočiatku nestretlo s pochopením médií, ale pozitívne reakcie zákazníkov dali za pravdu automobilke.

Nízky liftback so zaoblenou strechou pôsobí dynamicky a vďaka veľkým piatym dverám dokáže byť nečakane praktický. Akurát priestoru na hlavu vzadu býva tradične pomenej, čo zrejme platí aj o novom A5 Sportback. Auto je totiž o ďalších päť milimetrov nižšie (meria 1386 mm).

Radikálne zmeny nepostihli ani ostatné miery novinky. Celková dĺžka narástla o 21 mm (4733 mm) a rázvor osí kolies o 14 mm (2824 mm). Batožinový priestor pojme 480 až 1300 litrov nákladu.

Dizajn je nový hlavne pri pohľade na predné partie s nižšie položenou maskou chladiča, výraznými prelismi na kapote motora a svetlometmi vystrčenými úplne do rohov karosérie. Ďalej je to klasika. Audi A5 Sportback má pomerne malé bočné okná, strecha plynulo nadväzuje na zadné stĺpiky a končí výraznou odtrhovou hranou. Nemci zachovali bezrámové bočné okná, za čo im slúži pochvala. V porovnaní s predchodcom mierne nafúkli blatníky a koncovým svetlám dopriali krajšiu grafiku.

Interiér - podobne ako celá technika - vychádza z Audi A4. K dispozícii je plne digitálny prístrojový panel (tzv. Audi Virtual Cockpit) i bezdôtové indukčné dobíjanie smartfónu. Na palube nechýba množstvo elektronických pomocníkov, ktorí keď začnú spolupracovať, Sportback môže jazdiť do rýchlosti 65 km/h takmer úplne autonómne.

Ovládanie prevezme adaptívny tempomat, vybavený funkciou stop/go, v spolupráci s prediktívnym jazdným asistentom, funkciou čítania dopravných značiek a automatickým udržiavaním zvoleného jazdného pruhu.

Pod kapotou môže byť jeden zo štyroch ponúkaných motorov. Základom je benzínový turbomotor 2,0 TFSI, naladený na výkon buď 140 kW (190 k), alebo 185 kW (252 k). Výkonový vrchol prezentuje trojlitrový šesťvalec TFSI, určený pre športovo ladené Audi S5 Sportback, dosahujúci výkon 260 kW (354 k).

Priaznivci nafty a písmen TDI si vyberú štvorvalec 2,0 TDI (140 kW/190 k), prípadne šesťvalec 3,0 TDI, dostupný v dvoch výkonových variantoch - 160 kW (218 k), resp. 210 kW (286 k).

Audi avizuje lepšie jazdné vlastnosti Sportbacku, dané modifikovanou platformou MLB Evo. Vďaka nej liftback medzigeneračne zhodil v priemere 85 kilogramov. Aká je realita, to zistíme až za volantom.

Nové Audi A5 Sportback absolvuje oficiálnu výstavnú premiéru na jesennom autosalóne v Paríži. Predaj má odštartovať začiatkom budúceho roka.