Test hatchbacku Kia Rio štvrtej generácie

Vydané:

Test hatchbacku Kia Rio štvrtej generácie

Nová generácia modelu Kia Rio prichádza na slovenský trh začiatkom jari 2017. Ide o veľmi dôležitý model značky. Napríklad v roku 2015 bolo Rio najpredávanejším modelom Kia na svete, v roku 2016 druhým.

Je to model, ktorý má uspokojiť globálne trhy. Vyrába sa v Kórei.

Nová Kia má pochopiteľne veľa spoločného so sesterským modelom Hyundai i20. Dá sa povedať, že to, čo nie je na prvý pohľad vidieť, majú s Hyundaiom rovnaké - teda väčšinu komponentov na podvozku i motory. Vizuálne sa však vozy veľmi odlišujú a snažia sa zacieliť na inú klientelu. Rio chce byť viac pre mladých, športovejšie založených vodičov, chce ešte viac oslovovať ženy, ale zároveň ani neuraziť záujemcov medzi pánmi. Je to tiež vyhľadávané vozidlo medzi staršími vodičmi. Riadenie, ale aj podvozok je naladený tak, aby Rio bolo skutočne dynamickejšie ako i20.

Medzigeneračne Rio narástlo, aj keď napríklad len o 1 alebo 2 centimetre, stále tak ide o jeden z najdlhších vozov v triede, ktorý má navyše najdlhší rázvor.

Aj keď sa nedá povedať, že by sa vo vnútri pohodlne vošla štvorčlenná rodina s dospelými deťmi (alebo dokonca páni, ktorí merajú cez 190 cm, Rio je skutočne o chlp priestrannejšie ako napríklad Fabia.

Ford Fiesta alebo Opel Corsa ani nehovoriac. Ak teda hľadáte malé auto do mesta, ale čo možno najpriestornejší pre posádku a s čo najväčším kufrom (nové Rio má rovnako veľký kufor ako Škoda Fabia), ste na správnej adrese.

Design Kia Rio

¾ zepředu dopravabok dopravazáď čistá
 

Rio dizajnovo úplne zapadá do rodiny značky Kia, naďalej má tzv. Tigrí nos, teda výrazný predok. Svetlomety sa ale pretiahli. Snažia sa odlíšiť od sesterského Hyundaia i20, a treba povedať, že sa mu to celkom darí. A to aj keď má prakticky rovnakú siluetu, preto to nebol pre dizajnérov ľahká úloha.

¾ zezadu dolevapříď čistá

Hoci si Rio zakladá na športovejším vzhľade, neponúka také možnosti individualizácie ako niektoré iné konkurenčné modely, napríklad Citroën C3 alebo nový Nissan Micra. Hoci v palete lakov sú dva nové laky, Rio nehýri žiarivými farbami.

A to isté platí aj o kabíne, v ponuke je čierny, sivý a červeno šedý interiér. Nemusí to byť ale nutne brané ako mínus, pretože interiér Ria je skutočne veľmi vydarený, sú tu kvalitné materiály a celkovo pôsobí naozaj hodnotne. Takže ak si nezakladáte na tom, aby kabína hýrila farbami, bude sa vám vnútro Ria páčiť aj tak. Za podarenú kabínu by sa nemuseli hanbiť ani vozidlá nižšej strednej triedy.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Akcia Kia Rio